Przepis na soki i dżemy owocowe:

Chcesz mieć bardzo dobre i co najważniejsze zdrowe soki i dżemy? Zapraszam do wykonania we własnym zakresie:

Potrzeby:
  • sokownik (najlepiej ze stali nierdzewnej ponieważ wykonany z aluminium rozpuszcza sie w trakcie obróbki termicznej)
  • min. jeden garnek o pojemności 4-5litrów
  • łyżka do mieszania nie aluminiowa ani drewniana.
  • jeżeli robimy soki to słoiczki albo butelki szklane po innych sokach koniecznie umyte przed oraz wyparzone (albo wygrzane 105 C nie większej ponieważ uszczelki w zakrętkach ulegną zniszczeniu, około 15 min.)

Produkty:

  • owoce około 2kg ja jeden wsad do sokownika plus 2kg cukru (owoce po wydrylowaniu, obraniu rozdrobnione, im twardsze tym bardziej rozdrobnione)
  • opcjonalnie do dzemu żelfix, dżemix. jeden na 2kg czyli dwa wsady po odsokowaniu.

Proporcje ( to co najważniejsze)

  • maliny 1,5kg zasypujemy w nagrzanym sokowniku 0,5 -.75 kg cukru po 25min mamy około 0,7 -1l soku
  • wisnie 1,5kg zasypujemy w nagrzanym sokowniku 0,75 -.1 kg cukru po 35min mamy około 0,7 -1l soku
  • czarna porzeczka 2kg zasypujemy w nagrzanym sokowniku 0,75 -.1 kg cukru po 35 -40min mamy około 0,7 -1l soku
  • truskawki 2kg zasypujemy w nagrzanym sokowniku 0,5 -0,75 kg cukru po 30min mamy około 0,7 -1l soku
  • pigwa 1,kg zasypujemy w nagrzanym sokowniku 1 kg cukru po 35-040 min mamy około 0,7 soku

Dżemy:

  • 2kg po odsokowaniu (dwa wsady z sokownika parowego), 2 kg cukru, 0,5 l wody, dwa żelfix 1:2
  • pigwa 2 kg po odsokowaniu , 2 kg cukru, 2 l wody 2 zelfix 1:2.


Agrowczasy
Copyright 2012 Agrowczasy Opoczno